Senaste nytt

Karin Lilja i P4 om fortsatt nedväxling!

Det talas inte längre lika mycket om nerväxling – eller downshifting. Men utvecklingen går ändå åt rätt håll, säger Karin Lilja. Som därför nu lanserar sin tio år gamla bok Växla ner på nytt.

– Det har varit mycket debatt om automatisering, robotar, självkörande bilar och vilka yrken som behövs då. Och det har varit mycket snack om utbrändhet och klimatet. Allt det här har med nerväxling att göra.

När boken kom ut första gången hade hon själv trappat ned på sin karriär som redaktör, författare, entreprenör och annat. Och valen hon gjort sedan dess är bra inte bara för henne själv utan också för planeten, anser hon.

– I mitt fall har jag prioriterat bort långa resor, och det är ju bra för klimatet också. Jag köper mycket secondhand.

På samma sätt kanske ekologisk mat är dyrare – men å andra sidan tänker man på ett annat sätt och köper inte lika mycket, tänker Karin Lilja.

Även om begreppet nerväxling inte används så mycket längre har det ändå slagit igenom, säger hon.

– Jag upplever det mycket mer som accepterat. Lite mer etablerat. Och sen är jag jätteglad för att de unga växer upp och ingår i arbetskraften. De som var sjutton år och hade dreadlocks är nu 27 och på sina första jobb. Det händer grejer – och det är väldigt häftigt att se!

Ni kan lyssna på klippet här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6749184

 

 

Öppna meny
Stäng meny